Днес испанците гласуват на предсрочните парламентарни избори, до които се стигна след

...
Днес испанците гласуват на предсрочните парламентарни избори, до които се стигна след
Коментари Харесай

Испания избира парламент

Днес испанците гласоподават на предварителните парламентарни избори, до които се стигна след разпускането на Народното събрание през май.

Това разяснява АП.

Първоначално изборите бяха планувани за декември. През май обаче в 12 испански района се организираха локални избори и опозиционната Народна партия завоюва в осем от тях, в това число в Мадрид. Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес се показа едва на общинските избори, след което Санчес разпусна Народното събрание и свика предварителни избори.

Самият Санчес е министър-председател от 2018 година и е на 51 години. Обявявайки предварителните избори, той съобщи, че е удовлетворен от резултатите от работата си отпред на държавното управление и означи, че е трябвало да управлява Испания в сложни условия. Първо страната се сблъска с пандемията COVID-19, а по-късно - с тежките социално-икономически последствия от руската военна експанзия против Украйна и изригването на вулкана на Каннарските острови.

Предизборните изследвания предсказват победа на изборите за консервативната Народна партия. Тя се ръководи от 61-годишния Алберто Нунес Фейхоо, някогашен държавен чиновник.

Той прикани испанците да му дадат задоволително гласове, с цел да " постави завършек на безизходицата " в политиката на страната. " Силно болшинство, което не би трябвало да разчита на радикали, е от решаващо значение, с цел да можем да продължим напред ", сподели Фейхоо.

В последните стадии на акцията водачът на " Народната партия " бе подложен на натиск заради другарството си с известния галисийски наркотрафикант Марсиал Дорадо през 90-те години на предишния ХХ век. Фейхоо съобщи, че по това време не е знаел за незаконната активност на Дорадо.

Европейските медии обаче предвиждат, че е малко вероятно  " Народната партия " сама да успее да получи болшинството, належащо за сформиране на държавно управление. В подобен случай тя ще би трябвало да договаря за коалиция с крайнодясната партия " Глас " (Вокс), учредена от хора от Народната партия. Нейният водач е 47-годишният Сантяго Абаскал.

Конкуренция на " Глас " са левите популисти от коалицията " Сумар ". Тя е ръководена от Йоланда Диас, единствената жена кандидат за премиерския пост в Испания.

Йоланда Диас е сегашен министър на труда и обществената стопанска система в кабинета на Педро Санчес и втори вицепремиер на държавното управление.

" Сумар " сплотява 15 партии под знамената си, в това число " Унидас Подемос ". Водена от харизматичния министър на труда Йоланда Диас, " Сумар " се стреми да заеме трето място пред " Глас " и по този метод да даде на премиера Педро Санчес шанс за сформиране на ново съдружно държавно управление.

" Народната партия " и " Глас " към този момент са образували десетки обединения и управнически партньорства на локално равнище.

Това са първите парламентарни избори в Испания, които се организират в горещините в средата на лятото, когато доста испанци са в отпуск.

Около 2,5 милиона подадоха вече гласа си по пощата за 350-местния парламент.

Гласуването за останалите 37 милиона гласоподаватели в Испания се организира от 09:00 до 20:00 ч. (07:00-18:00 ч. по Гринуич).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР